Keuzes en grenzen in een fertiliteitstraject.

Als je in een kinderwenstraject zit, lijkt het alsof je weinig te kiezen hebt. Niets is echter minder waar.

Op het moment dat een kinderwens ontstaat, maak je met jezelf misschien de afspraak; een fertiliteitstraject zoals iui, ivf of icsi dat nooit! Daar ligt voor mij de grens en dan is een kindje voor ons niet weggelegd.

Hoe verder je echter komt op de weg naar een kindje, hoe sterker de wens wordt en als de huisarts voorstelt om voor onderzoeken naar het ziekenhuis te gaan, merk je bij jezelf dat de afspraak die je met jezelf maakte aan het begin van de weg is vervaagt.

Je gaat naar het ziekenhuis en hoort de mogelijkheden en de daarbij behorende kansen aan. Dat geeft hoop en je besluit jouw afspraak bij te stellen en te beginnen met een vruchtbaarheidsbehandeling en maakt een nieuwe afspraak met jezelf IVF/ICSI dat nooit! Alleen al de gedachte aan de bijbehorende punctie….
De IUI-behandelingen slaan helaas niet aan en de arts begint te vertellen over de optie IVF/ICSI. Maar die punctie als de dood ben je voor die punctie. Als de arts aangeeft dat er een mogelijkheid bestaat voor een roesje vervaagt ook de grens naar IVF/ICSI want ook deze behandelmethode geeft hoop en nu je de punctie onder een roesje kunt laten uitvoeren is de stap makkelijker gemaakt. In het ergste geval slaan de IVF/ICSI pogingen ook niet aan. Je gaat een periode van rouw of afscheid nemen in; het afscheid van een kindje wat in jouw hoofd en hart allang is geboren…Ook dan als er weer ruimte ontstaat, zijn er mogelijkheden: een donor, pleegzorg, adoptie….Ook dan kunnen afspraken die je eerder met jezelf hebt gemaakt vervagen en ga je je grenzen bijstellen.

Een kinderwens zet je niet zomaar opzij. Het is een intens diepe gevoelswens die naarmate de weg langer duurt, steeds krachtiger kan worden. Daarin verschuiven grenzen steeds meer. Ook de keuzes die je maakt, kunnen heel anders zijn dan je in eerste instantie had gedacht.

De tip die ik mensen meegeef die voor belangrijke keuzes staan in hun weg naar een kindje is:
* Een kinderwenstraject is ook een proces waarin je groeit naar keuzes. Als je dichtbij je gevoel kunt blijven en daarin jouw keuzes maakt of bijstelt, dan is die keuze nooit fout en ga je ook niet bij jezelf een grens over.
* Neem de tijd voor het maken van keuzes en maak een keuze vooral niet omdat een ander graag wil dat jij die keuze maakt.
* Als de keuze die jij maakt anders is dan de keuze die jouw partner maakt, ga met elkaar in gesprek en bekijk hoe jullie dichterbij elkaar kunnen komen zonder de ander tekort te doen. Ga desnoods hierover aan tafel zitten met een hulpverlener die jullie hierin kan begeleiden.

Ik wens jullie veel kracht en wijsheid in het maken van keuzes die jullie tegen komen op jullie weg naar een kindje.

Liefs,
Mascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *